22.10.2016 cumartesi günü, Türkiye Metal Sendikası yönetici ve üyelerine “bel okulu” projesi yoğun bir katılım ile sunumu gerçekleştirildi. Bursa ‘ da yapılan seminer programında özellikle iş hayatında çok önemli olan bel sağlığının korunması ve tedavisi ile ilgili Nöroloji uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Yılmaz, Ortopedi uzmanı Op. Dr. İlker Ganal, Fizik Tedavi Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Mehmet Ertürk ve diyetisyen Ayşe Sinem Çığır önemli bilgiler verdi.
Projenin çok faydalı olduğunu belirten Türkiye Metal Sendikası Başkanı Kemal Aktif Hastanesi Yönetim kurulu başkanı Dr. Mustafa Yılmaz’ a teşekkür etti. Programın sonunda katılımcılara belgeleri verildi BEL AĞRISI İLE İLGİLİ TEMEL NOKTALAR BEL AĞRISININ YAŞAMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen fiziksel ve psikolojik performansımızı düşüren önemli sağlık sorunlarından biri olan bel ağrısı, geçmişte olduğu gibi günümüz modern toplumunda da varlığını hissettirmektedir. İnsanların %80-90’ı yaşamlarının belli bir zamanında bel ağrısı çekerler. Bunların çoğunluğu iyileşmekle beraber büyük bir kısmı da tekrarlayarak kronik (müzmin) bel ağrısı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu hastaların büyük bir kısmı iş, sosyal yaşam ve sportif faaliyetlerden uzak kalarak hayatlarını kısıtlı bir şekilde yaşamak zorunda kalırlar. Eğer ani gelişen bel ağrısının üzerinde durmazsak ve bel sağlığımıza yeterince dikkat etmezsek bel ağrısı sürekli yani kronik hale gelebilir.
BEL AĞRILARI:
Bel ağrısı, sırt ile kalça bölgesi arasında kalan vücut bölümünün ağrısıdır. Ancak bacaklara yayılım gösterebilir
AKUT BEL AĞRISI:
Ani ve yanlış hareketlere bağlı (ani pozisyon değişikliği, yük kaldırma, düşme, …vb.) istirahat ve tedavi tavsiyelerine uyulmazsa kronik formlara dönüşebilir. Akut bel ağrılı hastaların %90’ı bir ile üç hafta içinde iyileşir. Akut bel ağrılı hastaların %38’i bir yıl içinde yeni bir atak daha geçirebilir.
SUBAKUT BEL AĞRISI:
Başlangıcı 6-8 haftadan 3 aya kadar uzayan bel ağrılarıdır. Seyri nispeten iyidir. Kronikleşme ve tekrarlama riski yüksektir. Subakut bel ağrılı hastaların %41’i bir yıl içinde yeni bir atak geçirebilir.
KRONİK BEL AĞRISI:
3 Aydan uzun süreli bel ağrılarını kapsar. Vakaların günlük yaşam aktivitelerini, işini, spor ve sosyal faaliyetlerini etkiler. Hastaların %80’inde bir yıl içinde yeni atak gelişmektedir. Bu gruptaki hastalar kişi, aile, toplum için önemli bir sosyo-ekonomik sorun oluşturmaktadırlar.
BEL AĞRISI NEDENLERİ:
Bel ağrısı diğer tüm vücut ağrılarında olduğu gibi bir şikayettir, hastalık değildir. Bel ağrısı vücutta çeşitli dokulardan ve organlardan kaynaklanabilir. Bu hastalık 3 gruba ayrılabilir.
- Mekanik bel ağrıları: Bel omurgasını tutan ve onun hareket fonksiyonunu bozan hastalıklardan kaynaklanır. Hareketle artan istirahatle azalan bir ağrıdır. Klinikte bel ağrılarının %90’ı bu gruptadır.
- Mekanik olmayan bel ağrıları: Bel omurgasını tutan ve anatomik yapılarını bozan enfeksiyon, kanser, iltihap gibi olaylardan kaynaklanır. Gece istirahatle artan ağrılardır. Yansıyan bel ağrıları: Bel omurgasında hastalık olmadığı halde iç organlardan kaynaklanan (böbrek taşı, yumurtalık iltihabı, prostat hastalığı gibi) belde hissedilen ağrılarıdır. BEL AĞRISINDA ÖNEMLİ OLAN İlk akut atağı engellemek ve hızla tedavi etmek Kronikleşmeyi ve bunu izleyen sakatlığı engellemek Ağrıyı başlatan ve kronikleştiren faktörleri tanımak ve önlem almaktır.
BEL AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
- Düzgün ve dengeli oturmak
- Ağırlıkları doğru ve dengeli kaldırmak
- Düzgün yatma pozisyon
- Yatma ve kalkma prensiplerini doğru uygulamak
- Bel ve karın kaslarını güçlü tutmak
- Kilo almamak
- Solunum, dolaşım kondisyonunu korumak ve arttırmak
- Beli zorlayacak sportif faaliyet, vurma, çarpma, düşme gibi zorlamalardan kaçınmak
- Uzun süreli oturma, öne eğilmeyi gerektiren mesleki faaliyetlerde saatte bir ara verip bütün omurgayı çalıştırmak
- Düzenli beslenme, dinlenme, egzersizlerle bedensel ve ruhsal dengeli bir yaşam sürmek
BEL AĞRILARININ TEDAVİLERİ
- İstirahat: Mekanik kaynaklı be ağrılarında istirahat en önemli ilk tedavi basamağıdır.
- İlaçlar: Mekanik kaynaklı bel ağrılarında ilaç tedavisi hastalığın safhasına ve hastanın bulgularına göre değişiklik gösterir. Burada esas ilaç tedavisinin beldeki mekanik olayı düzeltmediğinin bilincine varmaktır.
- Fizik tedavi: Mekanik kaynaklı akut bel ağrılarında fizik tedavi yöntemleri ile %10 hasta düzelme göstermektedir. Fakat kronik bel ağrılı hastaların ağrının tekrarladığı dönemlerde fizik tedavi yöntemlerine çoğunlukla ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bel korsesi: Mekanik kaynaklı bel ağrılarının akut döneminde bel korsesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hekimlerce tavsiye edilmektedir.
- Bel egzersizleri, yüzme, yüzme egzersizleri: Bel kavisinin ideal şeklinin korunması için hastanın bel egzersizleri ve yüzme egzersizlerini düzenli yapması gerekir.
- Bel eğitimi, bel okulu: Hasta eğitimi bel ağrılarında da çok gereklidir. Bu sayede hasta hastalığının ne olup ne olmadığını ve ne yapması gerektiğini anlar ve bu sorunla başa çıkma yollarını öğrenir.
- Belde yapılan lokal enjeksiyonlar: Bozulmuş kıkırdak dokusunu yenileyici ve ağrı kesici amaçla uzman hekimin yapmış olduğu girişimsel tekniklerdir.
- Manüplasyonlar: Omurga eklemleri arasındaki yer değiştirmelerin, hekimin yaptığı bir takım özel manevralarla doğru anatomik pozisyona getirilmesidir.
- Akupunktur: Vücutta ve kulakta bulunan ilaç etkisi yaratan yeri ve özelliği belli nokta ve alanlar, altın -gümüş- çelik iğnelerle veya lazer ışınlarıyla uyarılarak vücudun doğasında bulunan ilaçlar salgılatılır ve böylece bedende iyileşme süreçleri başlar.
- Cerrahi tedavi: Konsültasyon sonucu, gerektiği durumlarda (ilerleyici sinirsel kayıp, idrar ve dışkı tutamama vb.) karar verilir ve operasyon tavsiye edilir.
BEL OKULUNA KİMLER KATILMALIDIR:
Beli önceden ağrımış fakat şimdi bel ağrısı olmayanlar, tanısı konulmuş bel hastalığı olanlar, devamlı oturması veya ayakta durması nedeniyle bel ağrısına yol açabilecek bazı meslek gruplarında olanlar (diş hekimleri, cerrahlar, hemşire ve hasta bakıcılar, öğretmenler, tezgahtarlar, şoförler, bankacılar, sekreterler, ağır kaldıran ve oturmak zorunda olan meslekler, ev kadınları ve bazı spor dallarında uğraş gösterenlerin) kısaca bel ağrısı riskini taşıyan herkesin bel okuluna katılmaları önerilmektedir.
SAĞLIKLI BEL İÇİN ALTIN KURALLAR
- Sigara içmeyin.
- Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın.
- Düzenli ve günlük egzersiz yapın.
- Tempolu yürümek, yüzmek ve koşu sizin için ideal sporlardır.
- Salt yer ve tahta üzerine yatmak doğru değildir.
- Yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın.
- Sırt üstü yatarken baldırlarınızın altına koyulacak küçük bir yastık sizi rahat ettirecektir.
- Koltuğa düzgün oturun.
- Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin.
- Otururken sırtı düz tutun ve arkaya yaslanın.
- Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin.
- Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun.
- Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün.
- Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın.
- Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.
- Hareketlerinizi önceden planlayın.
- Ucuz kahramanlık yapmayın yardım isteyin.
- Asla ağır cisimleri kaldırmayın.
- Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin.
- Belinizle değil bacaklarınızla yükü kaldırın.
- Cismi alırken sırtınızı ve belinizi düz tutun.
- Kötü duruş; sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü artırır.
- İyi duruş; sırt dik karın içeride göğüs dışarıda durur.
- Sık pozisyon değiştirin.
- 45 dakika boyunca 5-10 dakika hareket edin.
- Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin. Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin.