Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Op.Dr.Şenol Özay, diz eklem içi hastalıkları, kıkırdak hasarları ve menüsküs cerrahisi, omuz rahatsızlıkları gibi birçok alanda uyguladığı “Artroskopik Cerrahi” yöntemi ile başarılı sonuçlar elde ediyor. Özay, omuz rahatsızlıkları, omuz artroskopisi yöntemleri ve tadavi süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
Op. Dr. Şenol Özay, “Özellikle 60 yaşından sonra erkeklerde, 30 yaşından sonra kadınlarda omuz rahatsızlıkları başlamaktadır. Erkeklerde çok kullanıma bağlı eklem dejenerasyonları, eklem aralığının daralmasına bağlı impigment sendromu, bayanlarda menapoz sonrası tendonların da gücünü kaybetmesi ile omuzda yırtıklar oluşmaktadır. Gerek eklemdeki dejenerasyonlar, gerek omuzdaki tendon ve lif yırtılmaları hastanın günlük yaşamını ciddi oranda engellemektedir. Biz artık omuzda karşılaştığımız sorunların gerek tanı kısmında, gerek tedavisinde omuz artroskopisi dediğimiz yöntemi kullanıyoruz.” dedi.
OMUZ CERRAHİSİNDE ARTROSKOPİ YÖNTEMİ
Artroskopi kelimesi kısaca ”Eklemin içine bakmak ve görmek” anlamına gelir ve günümüzde ortopedide eklem içi sorunların tanı ve tedavisinde en sık uygulanan cerrahi prosedürdür. Eklemin su ile şişirilmesini takiben ortalama 4 mm. kalınlığında cihazların cilt yoluyla ekleme yerleştirilmeleri şeklinde yapılır.Cilt kesilerinin küçüklüğü ve dokulara az zarar vermesi nedeniyle hastanede kalış süresini, enfeksiyon riskini, ameliyat sonrası ağrı miktarını ve kötü kozmetik görünümü azaltması bakımından açık cerrahiye göre avantajlı bir yöntemdir. Yöntemin uygulanabilmesi için eğitim ve özel cerrahi ekipman gerekmektedir.
ARTROSKOPİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Artroskopi açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, cerrahi işlem sonrasında çevre yumuşak dokulara minimal zarar verilmesi, estetik ve fonksiyonel iyileşmede çok daha iyi ve hızlı sonuçlar elde edilmesi sağlanmaktadır.Hasta ameliyat olduğu gün ya da ertesi gün taburcu olabilmekte, ağrısı daha az ve konforu daha yüksek seviyelerde iyileşebilmektedir. Hastane enfeksiyonu ciddi oranda azalmaktadır.
OMUZ ARTROSKOPİSİ
Omuz en hareketli eklemlerimizden biridir. Fakat tüm bu hareketler becerisi kolayca sakatlanmasına da bir neden oluşturur. Genellikle omuzun uygunsuz veya aşırı kullanılmasıyla oluşan durumlardır. Spor yaralanmalarından sonra da görülebilmektedir. Yöntem omuz rahatsızlığı sonrası rehabilitasyon görmüş ancak yeterince tatmin edici sonuca ulaşılamamış durumlarda tercih edilir. Yöntem sayesinde omuz eklemi, eklemi çeviren manşet ve yumuşak dokuların değerlendirilmesi ve tedavisi kolaylıkla sağlanır.
Artroskopi hastanın aynı gün içerisinde evine gidebileceği bir yöntemdir. Artroskopi öncesi hastaya kan testleri yapılması gerekir. Hastanın durumuna göre genel veya lokal anestezi tercih edilir. Bu anestezi 1- 2 saat sürebilecek işlem sırasında acı duymanızı engeller. Bu yöntem ile eklem içini görüntülüyoruz ve varsa oradaki patolojiye müdahale ediyoruz. Artroskop ve diğer aletler için açılmış olan küçük cilt delikleri bir veya iki dikiş ile kapatıldıktan sonra pansuman ve kol askısı uygulanır.
ARTROSKOPİ SONRASI REHABİLİTASYON SÜRECİ VE BAKIM ÖNERİLERİ
Ameliyat sonrası ortalama 5 gün kadar kolumuzu omuz kol askısında istirahate alıyoruz ve soğuk tatbiki yaptırıyoruz. Ortalama 5 günden sonra egzersiz hareketlerine kolayca başlanıyor. Ortalama 20 seanslık Fizik Tedavi ve rehabilitasyon programı da bu konuda yeterli olmaktadır.Ancak Şu genel özelliklerin aklınızda bulunmasında yarar vardır.
- Cerrahi sonrası ekleminizde dolgunluk hissi varsa bu normaldir.Artroskopi esnasında ekleme verilen suyun bir kısmı kalmış olabilir . Bu zamanla vücut tarafından emilecektir.
- İlk 2 gün içerisinde omuzunuza buz uygulayabilirsiniz. Günde beş altı kez 15 ile 20 dakikalık buz uygulamaları, ekleminizin ağrı ve şişliğine karşı faydalı olacaktır.
- Buz doğrudan cilde uygulanmaz. Bunun en kolay yolu buz parçaları ile dolu bir torbanın bir havluya sarılarak o bölge üzerine konulmasıdır. Eğer bandajınız varsa bandajın üzerinden uygulanması gerekmektedir.
- Ciltteki kesiler genellikle dikiş ile kapatılır. Dikişler 10 veya 15 gün sonra alınır. Bu süre içerisinde girişim yapılan bölgenin su ile temas etmemesi gerekir. Bu bölgenin temizliğinde ameliyat yeri plastik streç ile sarıldıktan sonra yapılmalıdır.
- Bu süre içerisinde eğer omuzunuz çok şiddetli şişer, ısınır veya aradan 2 gün geçtikten sonra yara yerlerinden sıvı gelirse ya da renk değişikliği olursa doktorunuza başvurunuz.Size gerekli egzersizler verilecektir.
- Egzersizler konusunda göstereceğiniz hassasiyet yatış süresinin kısalması ve işe erken dönüş açısından çok önemlidir.