Aktif Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. İlker Ganal, dirsek artroskopisinin ülkemizde sadece birkaç merkezde yapılabilen, üstün bilgi ve beceri gerektiren bir ameliyat olduğunu belirtti.

Aktif Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İlker Ganal dirsek artroskopisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dirsek artroskopisi ülkemizde sadece birkaç merkezde yapılabilen, üstün bilgi ve beceri gerektiren bir ameliyat tekniğidir. Dirseğin 2 yanından ve arkasından açılan 3 veya 4 adet 0,5 cm lik delik yardımı ile yapılır.

İlker GanalÖzellikle dirsek eklemi kıkırdak problemlerinde, eklem içi serbest kemik, kıkırdak parçaları varlığında, eklem içi sinovit varlığında dirsek artroskopik cerrahisi yapılır.

Ağır iş şartlarının getirdiği ve son dönemlerde sık karşılaşılan Lateral epikondilit (Tenisçi dirseği) hastalarında çözüm artroskopik gevşetme ve epikondil debridmanıdır.

Dirsek eklemi kıkırdak hasarı durumlarında, dirsek artroskopisi sırasında tespit edilen kıkırdaktaki hasara göre;

1. Debridman dediğimiz kıkırdağın hasarlı bölümünün çıkarılması,
  2. Mikrokırık yöntemi dediğimiz kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük delikler açılarak kanlanmanın sağlanması,
  3. 1.5 cm üstü kıkırdak kayıplarında sıklıkla sağlam diz ekleminden alınan tüp şekli kıkırdak-kemik greftlerinin transferi,
  4. Kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemlerini uygulamaktayız.

Dirsek eklemi içinde serbest kemik ve kıkırdak parçaları varlığında dirsek artroskopisi ile bu parçaların yeri tam saptanarak ve çıkarılır.Özellike romatizmal hastalıklarda sık karşılaştığımız sinovit durumunda dirsek artroskopisi ile sinoviektomi işlemi açık cerrahiye gerek kalmadan yapılmaktadır.

Dirsek artrofibrosizi denilen ve dirsek eklem hareket kısıtlılığı ile seyreden hastalıklarda da dirsek artroskopisi ile eklem kapsülünde gevşetme yapılabilir, bu sayede hastanın eklem hareket açıklığı genişletilir.