Belimizde 5, boynumuzda 7 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Fıtık; bel veya boyun omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk, omurilik kanalı (spinal kanal) içinden ve kendisinin arka  tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder.

Tedavisi

Bel veya boyun fıtığına yakalanan hastaların büyük çoğunluğu ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Fizik Tedavi, ilaç, istirahat, egzersiz tedavileri gibi teknikler hastaların %95 inde tedaviyi sağlamaktadır.

Cerrahi Tedavisi

Tedavi için gelen hastaların yaklaşık olarak %5 inde cerrahi tedavi gerekmektedir.Bu hastalarda durumun aciliyetine,hastanın muayenesine, hastalığın öyküsüne, fıtığın büyüklüğüne ve yerleşimine göre uygulanacak teknik özenle seçilmektedir.

Bazı hastalarda halen mecburi olarak açık (büyük ) ameliyat seçmek zorunda kalmamıza rağmen hastaların büyük çoğunluğunda kapalı-mikroskopik tekniklerle müdahele yapılabilmektedir.

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı kesin olarak ameliyata karar vermiş ise, artık ameliyatı geciktirmemek gerekir. Çünkü gecikme neticesinde bazen felce kadar giden telafisi imkansız problemler ortaya
çıkabilmektedir. Buna karşılık zamanında yapılan, uygun ve yeterli bir cerrahi müdahale hastalığı kolaylıkla çözebilmektedir.

Mikrodiskektomi

Ameliyat, "Cerrahi Mikroskop" yardımıyla yapılır.Bu sayede Hata-Risk ihtimali sıfıra yakın hale gelmektedir.Emniyetli, temiz , estetik, dokuları daha iyi koruyan, hatta ameliyat sonrası dönemde dikiş aldırmaya dahi gerek kalmayan, hasta için kolaylıklar arzeden bir cerrahi ortaya çıkmaktadır. Hastanın kemik yapısına minimum ölçüde müdahele edildiğinden hastaların günlük normal aktivitelerine kavuşmaları da çok daha kısa sürede olmaktadır.

Op.Dr.Alper IRAK