İdrar yolu iltihabı geçiren 1 sünnet olmuş çocuğa karşın, 10 sünnet olmamış çocuk saptanmıştır.

Sünnet kaç yaşında yapılmalı?

• Klasik görüş sünnetin erken yaşlarda yapılmasıdır.
  • Pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz.
  • Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir.
  • Sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum önlenmiş olur
  • Yeni doğanda kişilik gelişmediği için sünnet sonrası psikolojik olumsuz etki önlenmiş olur.

Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet, tıbben bir zorunluluğu bulunmayan fakat başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlemdir. Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin, deneyimli ellerde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir.

Sünnet Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sünnet enfeksiyon riskin % 90 oranında azaltıyor

En basit ifadeyle penis başını çevreleyen derinin kesilmesi olarak özetlenebilecek sünnetin, ortaya koyulmuş birçok yararı vardır. Bunların en başında, çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonlarını %90 oranında azaltması gelmektedir. Bunun dışında ileride yetişkin hayatta penis kanseri, sünnetli kişilerde çok daha az görülmektedir. Ayrıca sünnetli kişilerin eşlerinde rahim ağzı kanseri de çok daha az görülmektedir.

Sabah sünnet akşam oyun

Sünnet uygun koşullarda doğru tekniklerle yapılmışsa sonrasında sargı uygulaması yapılmamaktadır ve erken dönemde çocuklara uygulanabilecek tek şey ağrı kesici uygulanması ve lokal bakımdır. İşlem sonrası 2 gün boyunca ağrı kesici uygulanması önerilmektedir. Sünnet edilen kişi, ilk günden itibaren banyo yapabilir. 5’inci günden itibaren ise kişi, her türlü günlük aktiviteye geri dönebilir. Temel temizlik koşullarına dikkat edildiği sürece bebekler; kucakta tutulabilir, banyo yaptırılabilir, bezleri bağlanabilir.

Sünnet hatası nedir?

Sünnet işlemi sonrasında meydana gelen bazı bozukluklar sünnet hatalarına işaret eder. Bunlar:

• Derinin çocuk penisinin ucunu kapatması
  • Penisin kasık içerisine kaçması veya torba derisi içine girmesi
  • Penisin hiç gözükmemesi
  • Kıvrılma olması
  • İdrarın normal idrar deliği haricinde bir yerden gelmesi
  • İnce bir akımla, zorlanarak işeme durumu
  • İdrar deliğinin kapanması
  • Kozmetik olarak kabul edilemeyecek bir görüntü oluşması