Aktif Hastanesi olarak Yalova il özel idare salonun da Uzm Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktorumuz Banu İŞLETEN ve Dyt. Ayşe Sinem ÇIĞIR Yalova hakem ve gözlemciler için hazırlanan seminere katıldı.
Dyt. Çığır ”Maç öncesi yemeğinin özellikleri nasıl olmalıdır” konusu hakkında bilgi verdi.
Yeterli Sıvı Alımı Sağlamalıdır
Karaciğerde yüksek CHO oluşturmalı, Midede açlık hissine yol açmamalıdır, GI problemleri en aza indirmelidir (gaz, diyare) Lahana, karnabahar gibi gaz yapabilen sebze yemekleri yenmemelidir. Motivasyon, antrenman, doğal yetenek, organizmaya uygun yakıt seçimi olmadıkça başarı sağlanamaz. Uygun bir diyet her ne kadar gücü, kuvveti ve dayanıklılığı doğrudan doğruya arttırmasa da insan vücudunun düzgün çalışmasını sağlayacak şekilde iyi bir eğitim programı için gerekli ham maddeyi sağlar.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve özel sağlık durumuna göre ihtiyacı olan enerjinin ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda alınmasıdır.
antrenaman öncesi ve sonrası sıvı tüketimi önemliantranman/müsabaka günlerinde günlük su tüketimini arttırmalıdırlar. Günlük 2-2,5 litre su tüketimi önemlidir.
Uzm Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktorumuz Banu İŞLETEN ise Spor yaralanmalarIndaki temel yaklaşımlardan bahsetti.
Spor yaralanmalarının tedavisi 3 döneme ayrılabilir:
- Ön tedavi: Akut yaralanma fazı
- Kesin tedavi: Tamir fazı
- Rehabilitasyon: Yeniden şekillenme fazı
Ön Tedavi
Ön tedavi döneminde şişliğin ve ezikliğin minimale indirilmesi yanında,ağrının azaltılması, istemsiz kas spazmının çözülmesi,yaralanmış kısma gelebilecek yüklenmeyi önlemek için bir derecede hareketsiz bırakmayı sağlamakta hedeflenmelidir.Spor yaralanmalarının tedavisinde ön tedavi döneminde uygulanan yöntemler, dinlenme, buz, kompresyon, elevasyon (yükseltme) dan oluşur.
- İstirahat: yaralanan kısmın kullanılmaması esasına dayanır. En basit yöntem olarak üst ekstremite(gövde üst kısım) yaralanmalarında üçgen askı, alt ekstremite yaralanmalarında koltuk değneği verilerek yaralanan bölgeye yük verilmediğinden emin olunmalıdır.
- Buz: Soğuk uygulama enflamasyon gelişen dokuda ısı artışının azaltılması, yani dokunun soğutulması işidir.Bilinen en eski ve en etkili ön tedavi yöntemidir. Yaralanmadan sonraki 24 -72 saat süreyle yapılır. Bir gün içinde bir çok seans yapılabilir. İlk gün ağrı ve şişliğin derecesine göre her 1 -2 saatte bir 15 dakika, daha sonra 4 -6 saatte bir uygulanmalıdır. Soğuk tedavisi gerektiğinde 7 -10 güne kadar tedavi amaçlı olarak devam edebilir.
- Kompresyon: Soğuk ve elevasyonun önemli bir tamamlayıcısı, bazı durumlarda da onlardan daha öndedir. Kanamanın azaltılmasına ve şişlik oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Bu sıvı birikmesi için gerekli olan boşluğun mekanik olarak azaltılması aracılığıyla oluşur.
- Elevasyon: Yaralanmadan sonra 2 -3 gün süreyle yapılır. Başlangıçta 2 saate bir 20 dakikadır. Kol yaralanmalarında oturma pozisyonunda omuz seviyesinden 45 derece yukarıda desteklemek yeterlidir. Alt ekstremite yaralanmalarında elevasyon için yatar pozisyonda 45 derece yükseltmek yeterlidir. Oturma pozisyonunda ayaktaki bir yaralanma için ayağın omuz seviyesine kaldırılması gereklidir.